Vad är egentligen asylrätten för något?
I den svenska debatten om migrationspolitik är det många som pratar om ”asylrätten” utan att förklara vad det är för något. Frihet har frågat Sofia Rönnow Pessah, asylrättsjurist på Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar, för att försöka begripa vad denna rättighet faktiskt betyder.
V ad betyder asylrätt?
– Förenklat betyder asylrätten att personer som befinner sig utanför sitt hemland har rätt att söka och få skydd från förföljelse.
Var definieras asylrätten?
– FN:s flyktingkonvention med dess tilläggsprotokoll är det grundläggande skyddet för människor som är hotade och inte har möjlighet att få skydd i sitt hemland. En flykting definieras, enligt konventionen, som en person som känner välgrundad fruktan för att utsättas för förföljelse på grund av ras, nationalitet, tillhörighet till viss samhällsgrupp eller på grund av sin religiösa eller politiska uppfattning.
I artikel 18 i EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna befästs rätten till asyl. Sverige har även en skyldighet enligt artikel 3 i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, att ge skydd åt andra skyddsbehövande som inte omfattas av FN:s flyktingkonvention. Till exempel personer som riskerar dödstraff eller tortyr i hemlandet.
– Svensk domstolspraxis tillsammans med praxis från EU-domstolen och Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna förtydligar hur regelverket ska tolkas. Den svenska migrationsrätten måste alltid minst ligga på samma nivå som de internationella konventionerna som Sverige har tillträtt. Sveriges minimumnivå kan därmed inte sättas lägre än exempelvis Europakonventionen.
Hur och när uppkom asylrätten?
– FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna antogs av FN:s generalförsamling 1948. I artikel 14 stadgas att var och en har rätt att i andra länder söka och åtnjuta asyl från förföljelse. Förklaringen är utgångspunkten för alla juridiskt bindande internationella folkrättsliga konventioner och den utgör grunden i det internationella samarbetet på detta område.
Läs också
-
Vad innebär S nya migrationspolitik?
Nils Forsén
-
Lesbos: Europas avskräckande exempel
André Larsson, bildjournalist
-
”Har Migrationsverket uppgiften att sätta barnets bästa först?”
Maja Nordström