Vad innebär höjd inflation?
Inflationen är rekordhög just nu, och förväntas fortsatt stiga både i Sverige och i omvärlden. Men vad innebär egentligen inflation, och bör vi oroa oss?
Vad är inflation, och hur uppstår det?
I nflation betyder i korthet att priset på varor och tjänster ökar, och därmed att värdet på pengar minskar. Inflationen i Sverige mäts genom att man under en ettårsperiod kontrollerar hur mycket priserna stiger för konsumenterna (konsumentprisindex). Om inflationen är på tre procent så innebär det att priserna är tre procent högre än samma period föregående år. Motsatsen till inflation är deflation: Att priserna sjunker och att värdet på pengarna därmed ökar.
Inflation kan uppstå av många olika anledningar. Ett exempel kan vara om energipriserna ökar kraftigt, vilket i sin tur leder till högre produktionskostnader och därmed högre priser på varor och tjänster. En annan anledning kan vara att Riksbanken ökar tillgången av pengar i samhället. Det kan öka även priserna. Även arbetslösheten är kopplad till inflationen då en låg arbetslöshet kan leda till ökade löner och därmed ökad efterfrågan på varor och tjänster som pressar upp priserna.
Idag är inflationen 4,5%. Det är ovanligt högt, och långt över Riksbankens mål om 2% inflation. Det innebär att priserna på varor och tjänster beräknas vara 4,5% dyrare nu än för ett år sedan. Ett exempel är att en varukorg med matvaror som förra året kostade 1000 kr idag skulle kosta 1045 kr.
Riksbanken försöker kontrollera inflationen för att hålla en stabil prisnivå. Det sker exempelvis genom att höja eller sänka styrräntan. Styrräntan, eller Reporäntan, är räntan på pengar som affärsbanker kan låna eller placera i Riksbanken. Riksbanken vill ha en ökad inflation så sänks styrräntan, och om de vill ha en lägre inflation så höjs styrräntan. Det finns även andra verktyg som Riksbanken och även Regeringen/Riksdagen kan ta till för att försöka påverka inflationen.
Inflationen är ett generellt mått och det även finns andra faktorer som bestämmer priser på varor och tjänster. Det är också svårt att veta exakt vad som orsakar ökande inflation då det finns ett flertal orsaker som spelar in. Enligt SCB tycks det vara de ökande livsmedelspriserna som orsakar den största delen av dagens höga inflation.
Vad innebär att inflationen ökar, och bör vi oroa oss?
En stabil inflation är viktigt för ett stabilt samhälle. Tänk själv om du inte vet hur många saker du kan köpa för din lön på grund av att priserna ständigt varierar. Det är även viktigt för sparande då sparade medel riskerar att tappa i värde om avkastningen är lägre än inflationen. Exempelvis om du har 1000 kronor på ett bankkonto med låg ränta så kan dessa pengar förlora i värde om inflationen är hög. Många människor i Ryssland har fått erfara detta när deras valuta kraschat efter sanktioner på grund av invasionen av Ukraina. Den typen av osäkerhet skapar stora problem för ett samhälle att fungera, och stater med extremt hög inflation har ofta blivit väldigt instabila. Det brukar exempelvis hävdas att den hyperinflation som uppstod i Tyskland på 1920-talet var en ledande orsak till det politiska kaos som slutade med att nazisterna fick makten.
Det är omöjligt att svara på frågan om vi ska oroa oss eller inte. Ökad inflation är inte alltid ett problem, men om den stiger kraftigt och samhället förlorar kontrollen så innebär det ofta en krissituation. Där är vi inte idag, och i nuläget tycks det inte finnas några större orsaker till oro på grund av just inflationen.
Du kanske också gillar:
-
Därför har bensin- och elpriserna skenat på grund av kriget
Gustav Österman
-
Vad innebär EU:s sanktioner?
Gustav Österman