Opinion
Vad slogs du för före undergången?
Världen och mänskligheten står just nu inför stora och konkreta hot. Det ena kan få ha missat: en stundande klimatkatastrof. Det andra talas det tystare om, men hotar mänskligt liv i nästan lika stor utsträckning: antibiotikaresistenta bakterier. Hur vi väljer att hantera dessa hot kommer bli avgörande för vår överlevnad. Ändå finns det politiker som vill att EU-valet om en vecka ska handla om helt andra saker.
K limatlarmen går i princip en gång i veckan. Nyhet på nyhet som pekar mot vart världen är på väg om vi inte gör något. Redan i dag dör en halv miljon människor per år av infektioner som tidigare kunde botas med antibiotika. 2050 räknar forskare med att den siffran kan vara uppe i 10 miljoner. Alltså ett helt Sverige per år som dör av bakterier. Inte cancer. Inte malaria. Utan av att till exempel ha stått på bussen med ett litet sår på fingret.
Föreställ dig en värld där du ständigt går runt och är rädd för att få minsta skrubbsår. Till och med ett paper cut skulle rent teoretiskt kunna leda till att du hamnar på sjukhus med en livshotande infektion. Och på sjukhuset vill du definitivt inte vara. För alla vet att det på sjukhusen räddas allt färre liv. Däremot finns bakterierna där. Samma bakterier som redan förgiftar din kropp. Operera blindtarmen? Förut var det en ren rutinoperation utan större risker. I dag är det helt otänkbart. Bakterierna är för starka och utan antibiotika att skydda sig med är varje operation en dödsdom.
Alla fattar att vare sig klimat eller bakterier känner några nationsgränser.
Föreställ dig att du går runt med den här rädslan samtidigt torka eller översvämningar fått världens skördar att slå fel. Flera år i rad. Matbristen är ett faktum. Våren har kommit, men inga rabatter blommar för bina är bara en av miljonen djurarter som utrotats det senaste årtiondet. Runtom i världen pågår krig och konflikter. Människor slåss för de få resurser som finns kvar.
Alla fattar att vare sig klimat eller bakterier känner några nationsgränser. Vi har fortfarande en chans att hindra det allra värsta av den här utvecklingen, men rent politiskt kan det bara göras när länder går ihop och kommer överens om gemensamma åtgärder. EU, dit vi alltså väljer våra parlamentariker den 26 maj, är det konkretaste och tyngsta organet vi svenska medborgare har för att göra något åt hoten vi står inför.
Trots allt det här, trots dessa överhängande hot som riskerar att förändra allt liv och levande på jorden så som vi känner det, finns det politiker i den här valrörelsen som vill prata om allt annat. Dessa politiker har en tendens att komma från höger.
Sverigedemokraterna ragebaitar med reklamkampanjer om Tyskland, Moderaterna försöker skrämma folk med stöldligor (och ”kriminella räkor” av någon anledning) och politiska motståndare stormar över plastklittor Vänsterpartiets Malin Björk köpt in. Stormen kring socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, som högerpartierna nu försöker sparka ut från regeringen på lösa grunder, är också ett exempel på hur politiker försöker få EU-valet att handla om allt annat än vad som är relevant.
Hela den här röran är nämligen till för att dölja en enda sak: dessa politiker saknar svar på de största frågorna.
Låt dem inte lura dig inför valdagen. Hela den här röran är nämligen till för att dölja en enda sak: dessa politiker saknar svar på de största frågorna. Frågor där EU faktiskt har makt, och där vettiga politiker kan göra vettiga saker inför framtiden. Till exempel se till att europeisk djurindustri slutar använda antibiotika på oansvariga sätt. Eller kräva större engagemang av EU för att bekämpa klimatförändringarna och dessutom använda EU:s samlade styrka för att pressa USA och Kina i samma riktning.
Vi kan fortfarande styra framtiden.
Undergångshögern är faktiskt bara brus.
Lotta Ilona Häyrynen är chefredaktör och ansvarig utgivare på Frihet.
Du kanske också gillar:
-
Låt 2019 bli året då du inte låter högerpopulister manipulera dig
Hanna Gustafsson
-
Vi måste återupprätta tron på politiken
Emilia Bjuggren
-
EU-kandidaten Linus Glanzelius: EU måste finnas till för alla
Linus Glanzelius