Opinion
Vädret är visst politik, Åkesson!
“ Att göra politik av hur vädret ser ut en enskild sommar är inte seriöst.” Det sa Jimmie Åkesson i veckan angående årets onormalt varma sommarväder.
Jag håller verkligen inte med.
Klimatfrågan måste vara politisk för att riktig förändring ska kunna ske. Världens politiker måste ta klimatförändringarna på större allvar och göra mycket mer för att förhindra att klimatförändringarna når en punkt vi inte kan komma tillbaka från.
Varmare väder är en varningsklocka.
State of the Climate är en rapport som ges ut varje år av National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA, i samråd med hundratals forskare från flera länder. Enligt den senaste rapporten var 2017 ett av de varmaste åren i jordens historia. Det är bara det nyaste tillskottet i en rad av rekordvarma år då 2014, 2015 och 2016 alla satte rekord i att vara det varmaste året på jorden.
Trots att förra året inte gick till historien som det varmaste året någonsin så uppmättes den högsta koldioxidhalten i atmosfären på 800 000 år. Det fanns alltså mer koldioxid i atmosfären under förra året än det har funnits på hundratusentals år. Det känns overkligt att tänka på.
Berget Kebnekaises sydtopp har sedan länge varit Sveriges högsta topp. Sydtoppen är en glaciär och dess höjd är, till skillnad från nordtoppen som är kal, beroende av vädret. Sydtoppen har sjunkit stadigt de senaste 20 åren. Under juli smälte glaciären rekordsnabbt. Som följd av detta fick Sverige en ny högsta punkt i början av augusti då nordtoppen övertog sydtoppen som bara fortsätter att smälta i värmen.
Det varma vädret ledet inte bara till att glaciärer smälter, det leder även till torka på andra håll. Detta blev tydligt i det stora antal kraftiga bränder som bröt ut över hela landet under sommaren. Det blev även tydlig genom att större delen av Sveriges vattendrag nu är lägre än normalt, enligt SMHI. Myndigheten har utfärdat risk för vattenbrist i ”många känsliga, medelstora och stora vattendrag i stora delar av södra och mellersta Sverige samt södra Norrland.” Även i de små grundvattenmagasinen sjunker nivåerna snabbt och är under det normala i stora delar av landet.
De som drabbas värst av vattenbrist är de som varken har råd eller möjlighet att få tag på dugligt dricksvatten. Samma princip gäller för alla effekter av den global uppvärmningen. De som har råd och möjlighet att flytta eller på annat sätt skydda sig från saker som översvämningar, bränder och torka kommer att göra det medan de som inte har den chansen tvingas stanna kvar och försöka överleva på plats.
Vi måste visst göra politik av vädret, Jimmie Åkesson. Dessa förändringar är inte något den enskilde individen kan lösa. Ingen kan göra allt men tillsammans kan vi göra verklig skillnad. Till att börja med kan vi prata om vädret.