Opinion
Vården har blivit en marknad – det är dags att förstatliga den
D et sägs att det just nu våras för socialdemokratin. Coronakrisen väcker våra innersta rädslor: att samhället inte finns där när vi behöver det. Och visst är det enkelt att förstå varför vi är så rädda för detta. Ingen vill bli fattig om arbetsplatsen försvinner. Ingen vill behöva lägga ner restaurangen, campingen eller bondgården som man har vigt sitt liv åt att bygga upp. Och ingen vill vänta på akuten.
Just den trygga vården har alltid varit ett av socialdemokratins viktigaste projekt, inte minst efter trettio år av nyliberal vårdslakt. Det är dags för oss att trygga vården för en lång tid framöver.
Tre skräckexempel – Nya Karolinska, Sollefteå BB och Vårdvalet – har dominerat vårddebatten. Det är viktigt att se vad som skiljer dem åt. Nya Karolinska är ett politiskt misslyckande: Stockholmshögern körde fast ideologiskt när de försökte spänna musklerna. Visst fanns det också ett politiskt misslyckande bakom att vi förlorade Sollefteå BB: men framförallt handlade det om demografi. Staten har inte täckt upp för vårt glest befolkade Västernorrland och därför har vi motvilligt behövt stänga ner vår egen vårdkapacitet.
Vårdvalen som infördes av Reinfeldt innebär att privata vårdbolag fritt får dra pengar ur regionens vårdbudget. Varje besök ger lika mycket pengar, därför öppnar de privata vårdcentralerna upp där folk är som mest friska och alltså också billigast att behandla. Pengarna sparas istället in på akutsjukhusen.
Förutom att städa efter decennier av anorektiska budgetar måste vi även våga fråga oss hur den svenska sjukvården faktiskt ska organiseras. Redan innan corona beskrevs vårdens situation ofta med krisrubriker i tidningarna.
Men räcker det inte bara med mer pengar? Tyvärr inte. Förutom att städa efter decennier av anorektiska budgetar måste vi även våga fråga oss hur den svenska sjukvården faktiskt ska organiseras. Redan innan corona beskrevs vårdens situation ofta med krisrubriker i tidningarna. Alla vet att något är fel. I Sverige har vi varit stolta över att vård ges efter behov, men den principen har satts ur spel. Nu avgörs vilken vård du får av var du bor och hur mycket pengar din familj har. Det är konsekvensen av privatiseringar och flera års underfinansiering av vården.
Jag förstår viljan att ha makten så nära folket som möjligt, men coronakrisen har visat att regionerna är oförmögna att klara uppgiften. Vår offentliga och gemensamma vård utmanas inte bara av Camilla Läckbergs rikemannamottagning för kvinnor på Östermalm och nätläkare som dränerar vårdcentraler på resurser. Vården har blivit en marknad där 21 regioner och stora vårdbolag konkurrerar mot varandra om patienter och personal istället för att garantera oss medborgare vården vi behöver.
Nu måste Socialdemokraterna ta strid för principen om vård efter behov. Vi måste förstatliga vården tillsammans.
August Lundin, ordförande SSU Örnsköldsvik
Du kanske också gillar:
-
Gör som i Skottland – vård utan marknad
Liss Jonasson
-
Socialdemokratin uppskattas i svåra tider
Albin Norman
-
Våga tala om Corona och det svenska klassamhället, Ebba Busch
Representanter från S och SSU