Opinion
Vi unga kommer behöva städa upp politikernas fake news-trend
Fejkade nyheter har kommit till Sverige. Men det är inte bara troll på sociala medier som sprider dem, utan även högt uppsatta politiker.
F ör ungefär två år sedan valdes Donald Trump till president i USA och i samma veva blev uttrycket fake news välkänt världen om. Trump använde uttrycket som ett försvar mot personer eller nyhetstidningar med en annan politisk agenda än honom själv. Tyvärr lyckades han vinna val med sitt falska budskap.
Nu har fake news även nått det svenska debattklimatet. Trenden är en fråga som framförallt drabbar oss unga. Det är vår generation som kommer behöva städa undan den medvetna okunnighet som råder bland politiker. Därför måste vi motverka början på det som kan komma att bli demokratins största fiende. Vad hände med källkritiken och hur har debattklimatet förändrats på så kort tid i Sverige?
För ett tag sedan läste jag ett inlägg på Twitter som var publicerat av Sverigedemokraterna, de hade skrivit följande: “Igår röstade regeringen för barnäktenskap och polygami. SD och Alliansen röstade emot. Det är synd att allianspartierna inte hade samma inställning 2015 när vi föreslog lagändringar. Hade de röstat med oss då hade vi redan kunnat ha lagstiftning på plats.” Denna falska nyhet gillades och delades av hundratalet konton, och det gör mig provocerad. Sverige har en av världens hårdaste lagar mot barnäktenskap. Anledningen till varför regeringen röstade nej till oppositionens förslag är för att regeringen redan inlett arbetet med skärpt lagskärpning, så att lagen ska kunna bli ännu hårdare. Men det bryr sig inte Sverigedemokraterna om och det är inte första gången de med flit väljer att sprida falska nyheter på sina sociala medier. Det är på så sätt de får igång trollen och sina främlingsfientliga följare.
SD är ett parti som inte värderar demokratins principer, därför förvånas jag inte av deras lögner. Men det finns andra partier som förvånar mig och det är läge att lyfta fram deras oärliga ageranden. Centerpartiets partiledare Annie Lööf är ett tydligt exempel. För några veckor sedan kommenterade hon en pressträff med statsministern och skrev följande “I Stefan Löfvens värld finns landsbygden för storstadsborna. Anmärkningsvärt synsätt från (S) och statsministern. En stenhård vänsterkrok mot stora delar av Sveriges befolkning.” Lööf sprider också en bild med ett citat helt taget ur sitt sammanhanget, från en pressträff med Stefan Löfven. Hur reagerar den som inte sett hela pressträffen med Löfven? Hur reagerar den som inte följt debatten om barnäktenskap under flera års tid? Hur reagerar vi på fake news och varför låter vi det fortsätta?
Händelser som de här förekommer allt mer på sociala medier. Förr var det trollen som drev mig till vansinne, idag är det högt uppsatta politiker. Jag tycker vi kan bättre, jag tycker att vi ska få ett stopp på detta, för ärligheten, för demokratin, för varandra. Genom ständig granskning av nyheter och inlägg kan vi tillsammans se till att fake news-trenden ödeläggs.
Vad hände egentligen med källkritiken?