”Vissa dagar är jag helt ensam”
Hur är det egentligen att leva som ensamkommande i Sverige? David (som egentligen heter något annat), 18 år, flydde till Sverige från Iran under flyktingkrisen 2015.
D en 7:e oktober 2015 sökte David asyl i Malmö och fick efter 3 veckor flytta till en stad i norra Sverige. Orsaken till flykten var flera, men den största anledningen var religionens roll i samhället och att David ser sig som ateist. Det är något som kan leda till döden i Iran.
David föddes i Iran men föräldrarna kommer ursprungligen från Afghanistan och det innebär att familjen, precis som nästan alla flyktingar i Iran, saknar id-handlingar och ständigt lever med risk för att bli utvisade. Han har själv aldrig varit i Afghanistan och kommer heller aldrig att kunna åka dit. Detta eftersom pappan tidigare varit kommunist innan föräldrarna flydde därifrån.
Det svåraste under tiden i Sverige har varit asylprocessen. Den långa handläggningstiden på två år innan han fick sitt uppehållstillstånd var också jobbig. Han beskriver hur han ofta undrat varför asyllagarna måste vara så tuffa och omänskliga. Det som ändå varit bra är skolan där han har fått mycket hjälp och de människor som han fått lära känna i Sverige.
Har du upplevt att du fått ett bra bemötande från myndighetspersoner under asylprocessen?
– Nej, eftersom lagarna var jobbiga och det inte fanns nån bra ordning. Ett exempel på det är när jag hade intervju, då kunde tolken inte översätta vad jag sa. Min intervju blev inställd och när jag frågade varför så kunde ingen svara! Jag hade dessutom problem med min gode man. Han behandlade mig på hur han ville och ingen av myndigheterna lyssnade på mig när jag ville ha en annan god man.
Tycker du att din situation har förändrats efter att du fyllt 18 år?
-Ja, vissa dagar är jag helt ensam! När jag bad om hjälp på migrationsverket i Boden sa de att jag nu är vuxen och ska fixa allt själv. Jag måste alltid komma hem efter skolan och handla, laga mat, tvätta kläder och tänka på hur jag ska fixa mina ekonomiska problem. Jag har 2300 kr per månad i ersättning och det räcker inte till allt.
Vad tänker du om regeringens förslag att fler ensamkommande ska få möjlighet att stanna i Sverige om de studerar på gymnasiet?
-Det är ett stort framsteg även om det kunde ha varit bättre. De flesta ensamkommande som jag känner vill antingen utbilda sig eller jobba. Vi var ungefär 18 ensamkommande när de öppnade HVB-hemmet år 2015. Av de 18 ungdomarna jobbar två stycken inom äldreomsorg, en är utvisad och de andra pluggar på gymnasiet eller på introduktionsprogrammet. Ingen är drogsäljare, ingen har begått brott. Vi har varit skötsamma och ambitiösa. Det är det som Sverige behöver och vi också.
David tycker att regeringen borde låta de ensamkommande få en chans och visa vad de kan ge tillbaka till Sverige. Därför anser David att det bästa skulle vara om man kunde införa amnesti och låta de stanna.